Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty 24/7 InPost) już od 199,00 zł.
Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

Termosy na jedzenie 

Termos na jedzenie jest przydatny, gdy zdobywasz górskie szczyty oraz wtedy, gdy potrzebujesz bezpiecznie przewieźć ciepły obiad, by zjeść go w pracy lub po treningu. Nie sposób wymienić wszystkich zalet i zastosowań wysokiej jakości termosu. W tej kategorii sklepu ACTIV/SPACE znajdziesz profesjonalne termosy na posiłki – zupy, sałatki, ciepłe dania, lody – które doskonale sprawdzą się podczas długich i krótkich wypraw. Są szczelne i bezpieczne oraz długo trzymają ciepło/zimno i mają optymalne objętości, oraz są lekkie. Sprawdź nasz wybór termosów obiadowych dla aktywnych!

 

Termosy na jedzenie

Termos obiadowy na żywność lunch 480ml - black

Termos obiadowy na żywność lunch 480ml - black
Termos obiadowy na żywność lunch 480ml - black

Specyfikacja:

  • Pojemność: 480 ml
  • Waga: 350 g
  • Kolor: czarny (malowany proszkowo)
  • Bezpieczeństwo: wolne od BPA
  • Izolacja: próżniowa - podwójne ścianki
  • Pokrywka: szczelna i wyposażona w zwór bezpieczeństwa
  • Wykonanie: wysokogatunkowa stal nierdzewna 18/8
  • Utrzymanie temperatur: posiłki zimne do 12h, a ciepłe do 8h
  • Wymiary: 12,5cm (wysokość); 11cm (średnica podstawy)

Uwaga:

  • Nie rekomendujemy mycia w zmywarce (w celu zachowania długotrwałej jakości produktu)

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena:

58,89 zł

szt.
  • nowość
dodaj do przechowalni

Czy termos na posiłki jest Ci potrzebny?

Dobre pytanie, jednak jeśli jesteś osobą aktywną, która ceni zdrową dietę, smaczne jedzenie i oszczędność czasu, z pewnością docenisz zalety termosu na jedzenie. Gdy planujesz jednodniową wyprawę w teren, „odpadnie” Ci problem przenoszenia półproduktów, szukania punktów gastronomicznych na trasie czy dźwigania kuchenki turystycznej. 

Do naczynia możesz włożyć sycące i kaloryczne posiłki, np. fasolkę po bretońsku, gulasz, żurek czy inny specjał, który doskonale sprawdzi się na szlaku. Przechowywane w termosie dania na zimno na dłużej zachowają świeżość nawet podczas upałów. Domowe lody na piknik w gorący dzień? Dlaczego nie! Termos przydaje się też sportowcom po treningu, którzy chcą szybko uzupełnić kalorie, wyjeżdżającym w delegację, kierowcom czy 

studentom – lista zastosowań jest bardzo długa.

Na co zwrócić uwagę, kupując termos na obiad?

Turystyczny termos obiadowy:

  • powinien być bezpieczny dla zdrowia
  • być w 100% szczelny,
  • powinien mieć optymalną pojemność i być lekki,
  • długo trzymać ciepło i zimno,
  • zawierać naczynie do spożywania posiłku lub zapewniać możliwość jedzenia bezpośrednio z miski,
  • być łatwy do umycia,
  • być estetycznie wykonany i mieć kompaktowe wymiary.

Czy termosy obiadowe stalowe to dobry wybór?

Jeśli jesteś aktywną osobą, docenisz termosy obiadowe wykonane ze stali. Dobrym wyborem są na przykład termosy na żywność wykonane z wysokogatunkowej stali 18/8. Co oznaczają cyfry? Pierwsza liczba oznacza procentową zawartość chromu (18%), druga procentową zawartość niklu (8%). Termosy na obiad wyprodukowane z niklowanej stali są znacznie odporniejsze na korozję niż te bez niej. Natomiast termosy 18/0 będą odpowiednie dla osób z alergią na nikiel.

Termosy ze stali są wytrzymałe. Wysokogatunkowa stal jest odporna na zarysowania, wgniecenia i inne uszkodzenia mechaniczne – to bardzo ważne nie tylko w trudnych warunkach outdoorowych, ale też podczas codziennego przewożenia obiadu do pracy. Stal nierdzewna jest też bezpieczna dla zdrowia. Nie bez powodu używa się jej do przygotowywania dań w najlepszych restauracjach. 

Termos na jedzenie długo trzymający ciepło

Co sprawia, że termos obiadowy długo utrzymuje ciepło? Wykorzystuje zjawisko izolacji próżniowej, której działanie jest bardzo proste. Między dwoma ściankami termosu powstaje próżnia, dzięki czemu posiłek nie stygnie i nie nagrzewa się od temperatury panującej na zewnątrz. To, czy termos na żywność długo trzyma ciepło, zależy od materiału, z którym bezpośrednio styka się żywność oraz od materiału obudowy. Ważne, by tworzywo nie nagrzewało się za szybko i było bezpieczne dla zdrowiaistotny jest też szczelny zawór.

Dobry termos na żywność utrzymuje wysoką temperaturę posiłków do 8 godzin niską do 12 godzin. Dzięki temu możesz cieszyć się świeżym obiadem w każdej sytuacji – po pracy, po treningu lub na górskim szlaku. W termosie możesz przechowywać również lody na przykład podczas przyjęcia na zewnątrz. 

Termosy na żywność – bezpieczeństwo

Stal nierdzewna jest szeroko wykorzystywana w kuchni – w stalowym termosie możesz bezpiecznie przewozić posiłki, a nawet bezpośrednio z nich jeść. Wybieraj termosy na jedzenie długo trzymające ciepło, które nie zawierają bisfelonu A (BPA) – chodzi o materiał obudowy. Ze względów bezpieczeństwa warto wybierać termosy, w których zastosowano zawór w nakrętce, który umożliwia usuwanie nadmiaru zgromadzonego ciśnienia. Taka budowa zmniejsza ryzyko poparzenia się gorącym napojem lub posiłkiem podczas otwierania naczynia. Dobrze też, gdy termos nie jest śliski – malowane proszkowo naczynia mają lekko chropowatą powierzchnię, dlatego jest mniejsze prawdopodobieństwo, że wyślizgną się z rąk.

Termos na obiady dla osób dbających o zdrową dietę

Idealna sytuacja jest wtedy, gdy termos na jedzenie jest uniwersalny i będzie służyć nie tylko podczas górskich wędrówek, ale i jako lunchbox do pracy. Dieta poza domem nie musi bazować wyłącznie na kanapkach. Samodzielnie przygotowywane posiłki są zdrowe i smaczne. W termosie przewieziesz nie tylko ciepłe makarony, ale też zimne sałatki – termosy są dobrym wyborem podczas diety w dni, gdy przebywasz poza domem. W termosie możesz też przygotować pełnowartościowe posiłki z liofilizatów. Wtedy łatwo policzyć, ile kalorii było w danej potrawie, ponieważ takie informacje podają producenci gotowych dań turystycznych. Zwróć też uwagę na to, czy termos jest szczelny i wygodny w użytku.

Cechy dobrego termosu na jedzenie

  1. Termos obiadowy powinien być szczelny. To zależy od pokrywy, zaworu bezpieczeństwa i opcjonalnie uszczelek – jedzenie nie ma prawa się sączyć czy wylewać. Jednocześnie termos musi łatwo się odkręcać. 
  2. Duży wlew ułatwia zarówno napełnianie termosu, jak i umożliwia bezpośrednie spożywanie z niego posiłków.
  3. Zwróć uwagę również na naczynia malowane proszkowo. Ich powierzchnia nie jest śliska, więc z otwarciem takiego termosu poradzisz sobie nawet w grubych rękawicach. 
  4. Poręczny termos łatwo przeniesiesz w torbie lub plecaku.
  5. Nieskomplikowana budowa to też łatwe utrzymanie termosu w czystości

Szukasz również pojemnika na kawę lub herbatę? Sprawdź nasze termosy turystyczne – szczelne, poręczne, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Jaki termos na drugie danie dla jednej osoby? Wybierz odpowiednią pojemność

Dla jednej osoby optymalnym wyborem jest kupno półlitrowego termosu – zwykle pomieści porcję, którą może najeść się dorosły o standardowym zapotrzebowaniem energetycznym. Sprawdź nasz termos na jedzenie o pojemności 480 ml. Często od jego pojemności zależy również jego waga. Dobre termosy są lekkie – przykładowo termos na obiad o pojemności 480 ml waży 350 g – jest idealny do górskiego plecaka czy torby treningowej. Warto mieć też na uwadze, że napełniony do maksimum termos najlepiej trzyma ciepło, więc najrozsądniej wybrać taką wielkość, która będzie odpowiednio dopasowana do potrzeb. Jeśli chcesz mieć dodatkowy kubek na ciepłe napoje, przejrzyj kategorię Bidony i kubki termiczne. Mamy bardzo duży wybór naczyń w różnych kolorach i pojemnościach, z rurkami lub ustnikami.

Czy termos ma naczynie? Czy można z niego bezpośrednio jeść?

Niektóre termosy na żywność mają wbudowane miski w pokrywkach. Taka funkcjonalność ma wiele zalet i kilka minusów – jedzenie należy przełożyć, a przy niskich temperaturach może to być problematyczne i prowadzić do szybszego wystygnięcia posiłku. Termosy na posiłki, z których można bezpośrednio jeść są wygodniejsze w warunkach polowych. Odkręcasz nakrętkę i możesz cieszyć się pysznym, ciepłym obiadem w każdej sytuacji – na świeżym powietrzu i po wysiłku ciepły obiad smakuje doskonale. Taki termos też łatwiej umyć. Uwaga! Naczyń termicznych nie powinno się myć w zmywarce. Mycie ręczne przedłuża ich trwałość i niezawodność. Nie zapomnij o sztućcach! 

Jak sprawić, aby obiad dłużej był ciepły?

Termosy na jedzenie i picie warto hartować. Należy je najpierw zalać wrzątkiem do pełna i poczekać kilka minut, aż stal się nagrzeje. Następnie możesz wylać wodę, a termos osuszyć na przykład papierowym ręcznikiem i włożyć do niego obiad. Analogicznie postępuj w przypadku zimnych deserów – włóż do termosu kostki lodu lub wlej lekko zmrożoną wodę, a po zahartowaniu wypełnij lodami. Warto też kierować się zasadą, że im więcej znajdzie się w termosie, tym dłużej utrzyma on ciepło. Dlatego warto wypełnić go maksymalnie i dlatego też termosy o pojemności do 0,5 l są rekomendowane dla jednej osoby. Nie ma sensu kupować litrowego termosu tylko na własny użytek i jednodniowe eskapady. Większe termosy na obiad są idealne dla dwojga – zapakujesz do nich sycący posiłek.

Zobacz wszystkie naczynia turystyczne z naszej oferty. Mamy doskonałej jakości termosy, bidony, kubki i inne naczynia dla kochających aktywny tryb życia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium